Beleidsadviseur Woning- en Hypotheekmarkt

Functieomschrijving

Heb jij binnen of buiten de bancaire sector ervaring opgedaan op het gebied van de woning- en/of hypotheekmarkt en lijkt het jou interessant en uitdagend om namens de banken op te treden in Den Haag en Brussel samen met diverse stakeholders en onze leden? Ben je strategisch sterk en ben je in staat jezelf goed uit te drukken tijdens besprekingen met uiteenlopende belanghebbenden en de media? Dan praten we graag met jou verder over een rol binnen ons beleidsteam.


Het beleidsteam bestaat uit 25 enthousiaste collega’s die zich op uiteenlopende onderwerpen richten en intensief samenwerken met de leden van de vereniging – 60 banken in Nederland – en met het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. De bankensector staat in het middelpunt van de belangstelling bij politiek en media, wat werken bij de NVB erg dynamisch maakt.


Als adviseur binnen het team retail ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van collectieve projecten met actuele onderwerpen zoals hypothecaire leennormen, aflossingsvrije hypotheken, woningmarkt, verduurzaming, het instrument NHG, etc. Je vergadert met toplevel management in Nederland van de retail banken over strategie, beleid, gezamenlijke standpunten en lobby. Met jouw expertise en sterk verbindende capaciteiten ben je het gezicht naar de buitenwereld (ook in de media). Je onderhoudt en vergroot ons netwerk en treedt op als belangenbehartiger van de bankensector. Je faciliteert overleg en kennisuitwisseling, adviseert en zoekt samenwerking, zowel binnen als buiten de vereniging.


Onze manager Aleid Van der Zwan vertelt over haar werk bij de NVB: “het ontzettend leuke, gedreven en enthousiaste team bij de NVB en de afwisselende maatschappelijke en politieke onderwerpen waar we ons mee bezig houden zorgt voor dagelijkse uitdaging en plezier in mijn werk”.


Werkzaamheden

 • het volgen van alle maatschappelijke ontwikkelingen in de markt en op het gebied van
  wet- en regelgeving van de thema’s waar jij je mee bezighoudt;
 • je verricht onderzoek en analyseert deze informatie om besluitvorming en standpunten goed te onderbouwen in nauwe samenwerking met de afdeling Communicatie en Public Affairs;
 • bijeenkomsten met leden en stakeholders organiseren over actuele onderwerpen binnen jouw aandachtgebieden;
 • samenwerking tussen banken en andere partijen bevorderen;
 • goed contact met stakeholders onderhouden, waaronder AFM, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën, en maatschappelijke organisaties waaronder Nibud, Vereniging Eigen Huis, Waarborgfonds Eigen Woningen en NVM.

De NVB

 • is een proactieve en zelfsturende organisatie, die inspeelt op de ontwikkelingen in de sector en in de samenleving;
 • vindt jouw persoonlijke ontwikkeling belangrijk; we bieden doorlopende opleiding, coaching en uitdagend werk;
 • heeft diversity & inclusion hoog in het vaandel staan; mensen voelen zich thuis;
 • heeft samenwerking en verbinding centraal staan én biedt je de ruimte om zelf sturing te geven aan dossiers;
 • biedt prima arbeidsvoorwaarden volgens de CAO Banken. Dat betekent een mooi salaris en een 13e maand. Er is een premievrij pensioen en elke donderdag komt er een masseur waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast kun je tegen een kleine maandelijkse bijdrage gebruik maken van alle sportfaciliteiten bij Club Sportive, aan de overkant van de NVB.

Bekijk onze bedrijfsfilm hier.

Vereisten

Jouw profiel

Je begrijpt het belang van de financiële sector voor het functioneren van de economie, haalt plezier uit samenwerken met het hoger management van heel verschillende partijen en je bent goed in staat prioriteiten af te stemmen en te bewaken. Je bent goed in het zien van “the bigger picture” en in staat om strategisch en tactisch te denken en daarnaar te handelen. Je wil jezelf professioneel en persoonlijk ontwikkelen en je bent niet bang voor het aangaan van uitdagingen.


Must haves 

 • academisch werk- en denkniveau;
 • een aantal jaar werkervaring in de woning en/of hypotheekmarkt waarbij je goed kunt onderbouwen wat je hebt geleerd in het omgaan met (politieke, bestuurlijke) externe belangen;
 • strategisch en conceptueel denkvermogen, gecombineerd met een resultaatgerichte en overtuigende persoonlijkheid;
 • uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk;
 • stakeholdermanagement en netwerken zijn je 2e natuur.